PALENIE KAWY METODĄ MISTRZOWSKĄ-BĘBNOWĄ
Palenie to zwane jest mistrzowskim lub tradycyjnym. W ten sposób pali sie niewielkie ilosci kawy-Nasza palarka wypala jednorazowo 1kg kawy. Proces palenia kawy jest powolny i może trwać 10-20 minut, odbywa sie w niskiej temperaturze (ok. 230 stopni C)...
Zasada 4 M to podstawowe elementy, które składają się na przygotowanie kawy. Perfekcyjne espresso jest celem każdego kawosza, dlatego niezbędne jest doświadczenie i odpowiednia wiedza. Dzięki tym zasadom, można sprawić, aby przygotowane espresso było na najwyższym poziomie.
Karob przede wszystkim nie zawiera kofeiny i teobrominy, które są uzależniające, mogą być przyczyną alergii. Kofeina i teobromina to stymulanty metaboliczne. Najbardziej aktywna jest kofeina, oddziaływuje bezpośrednio na mózg, marządy zmysłów, wywołuje nadpobudliwość. Może być przenoszona do organizmu niemowlęcia wraz z mlekiem matki, kobietom w ciąży zaleca się ograniczenie picia napojów zawierających kofeinę. Kofeina ma właściwości przeciwbólowe, ale występują efekty uboczne t.j. nadbobudliwość, nerwowość, nudności, palpitacje.
Herbata Oolong (烏龍) (znana także jako ulung, wulong) to odmiana częściowo sfermentowanej (utlenionej) chińskiej herbaty znanej na całym świecie ze swojego słodkiego smaku i kwiatowego aromatu. Jej nazwę z chińskiego można przetłumaczyć jako „herbatę Czarnego Smoka”. Smak herbaty oolong może być wieloraki – słodki i owocowy o miodowym aromacie, drzewny, lub świeży z całym bukietem zapachów. Co dokładnie oznacza utlenianie tego rodzaju herbaty? Tak jak jabłko pozostawione na działanie tlenu nabiera brązowej barwy, tak i liście herbaty przechodzą przez taki sam proces kiedy mają kontakt z tlenem. Herbata zielona pozostaje zielona, gdyż jej liście nie są utlenione. Czarna zaś posiada czarny kolor...